Jak bezpiecznie i naturalnie czyścić owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe, takie jak cytryny, zanim trafią na nasze stoły, zwykle muszą przebyć długą drogę z cieplejszych krajów,a nawet kontynentów. Aby w takcie tej podróży nie zepsuły się, ich skórę pokrywa się zabezpieczającymi woskami. Dodatkowo, wiele owoców z konwencjonalnych upraw, może zawierać pestycydy i inne niepożądane chemikalia.

Choć cytrusy zwykle są zaliczane są do grupy owoców o grubej skórce, która ogranicza przenikanie różnych substancji z zewnątrz do miąższu owocu, ich skórka przez jedzeniem i tak powinna zostać dokładnie oczyszczona. Tym bardziej, że w przypadku wielu spośród cytrusów, sama skórka może znaleźć także wiele zastosowań. Dlatego też, warto dokładnie oczyścić skórkę cytrusów. Jak to zrobić w prosty sposób, a przy tym bez obaw o nasze zdrowie?

Sama woda nie wystarczy

Choć środki, jakimi pokrywane są z zewnątrz owoce cytrusowe z zasady nie są szkodliwe, zdecydowanie jednak warto się ich pozbyć, aby cieszyć się naturalnym smakiem i aromatem. Niestety, część preparatów, którymś spryskiwane są np. cytryny, to różnego rodzaju woski, które nie rozpuszczają się w wodzie (nawet ciepłej). Można spróbować „wyszorować” je gąbką lecz zdecydowanie warto pomóc sobie w poniższy sposób.

Domowa soda dobra na wszystko

Z pomocą przychodzi niezastąpiona domowa soda czyszcząca oraz kwasek cytrynowy (ewentualnie ocet jabłkowy). Cytrusy najpierw warto wypłukać w wodzie o odczynie kwasowym (czyli z dodatkiem kwasku lub wspomnianego octu), co zabije bakterie i zmiękczy warstwy ochronne. Następnie, owoce zanurzamy w roztworze zasadowym, czyli po prostu w wodzie, w której rozpuszczamy kilka łyżek sody oczyszczonej (2 łyżeczki sody na 1 litr wody). Owoce moczymy przez kwadrans, co pozwoli na usunięcie resztek konserwantów i pestycydów z ich skórki. Następnie cytrusy płuczemy pod bieżącą wodą.

Zwróćmy uwagę, że owoce oznakowane jako pochodzące z upraw ekologicznych, nie powinny wymagać płukania w roztworze, gdyż z zasady nie powinny być pryskane pestycydami i konserwantami. Warto jednak oczyścić je z bakterii i zabrudzeń powstałych podczas transportu i przechowywania.

Warto przy tym pamiętać, że dla prawdziwie zdrowego efektu, warto stosować wyłącznie wysokiej jakości sodę naturalnego pochodzenia. Zagwarantuje to pożądany efekt oraz przyjazność środowisku.

Przemycie lekkim roztworem sody sprawdzi się nie tylko w przypadku cytrusów. Także inne owoce i warzywa, w trosce o higienę i zdrowie, warto umyć przed jedzeniem czy robieniem przetworów.

Polub nas: